Kategóriák

Hogyan gondozzuk profin a gyepünket

Gondozd a gyepedet, akár egy profi


A fűnyírás alapvetően gyerekjátéknak tűnhet, azonban ha igazán szép gyepet szeretnénk, akkor érdemes az alábbi jótanácsokat megfogadnunk. Összeszedtük mit javasolnak profi gyepszakértők, hogy a szomszédok csak úgy sárguljanak az irigységtől.

    • kep 1 a szomszed noje

Mielőtt hozzákezdenél

Ellenőrizd a penge élességét
Valljuk be: kevesebbet foglalkozunk vele, mint kellene, pedig az életlen penge komoly károkat tehet a növényben, hiszen a levéllemezt maradandóan károsíthatja, amitől a fű levele megszürkül, és amelynek száradása fehér, fátyolszerű látványt idéz elő.

Tervezd meg milyen gyakran kell füvet vágnod
Az alapvető szabály, hogy inkább többször, mint kevesebbszer. Tudnod kell, hogy soha nem szabad a fűszál hosszának 1/3-madánál többet vágni egy alkalommal, ugyanis ez szártővágáshoz (tarlóvágáshoz) vezet, így a szebb alacsony magasság kedvéért érdemes minél többször nekiugrani.
A gyakoriságot tervezzük az évszaknak megfelelően. Tavasszal és ősszel (amikor kellő mennyiségű csapadék áll rendelkezésre) érdemes gyakrabban és alacsonyabbra vágni. Ezzel azonban át is kanyarodunk a következő sarkalatos ponthoz...


Milyen magasra vágjuk pázsitunkat?

Hogy ne legyen ismét egy "attól függ" bekezdésünk, azt mondhatjuk, hogy az ajánlott vágási magasság körülbelül 4-6 cm. Ugyanakkor persze - ahogy erre már korábban utaltunk - ennek igazodnia kell az időjáráshoz is.
Tavasszal és ősszel nyírhatjuk inkább alacsonyabban, hiszen a bőséges csapadék és kellemes időjárás lehetővé teszi, hogy gyepünk kisebb magassággal is jól érezze magát a bőrében.
Nyáron a nagy meleg miatt inkább hagyjuk magasabban gépünket, így ugyanis a fű jobban bírja a szárazságot - nagyobb árnyékoló hatással rendelkezik, illetve a gyökerek is mélyebbre hatolnak, ezáltal növelhetjük a tartaléktápanyag-készletének tárolását is.
Az őszi utolsó vágás: korábban az írtuk, hogy ősszel nyugodtan lehet alacsonyabban nyírni füvünket, azonban az utolós vágásra komolyabban oda kell figyelnünk, hisz nagyon nem mindegy, hogy fűszőnyegünk milyen magassággal küzd meg a tél ellen.

Ilyenkor az őszi alacsonyabb magassághoz képest érdemes egy kicsit emelnünk rajta. A dolgunk persze nem egyszerű. Ha a vágást túl alacsonyra tesszük, akkor természetesen sokkal nagyobb a veszélye, hogy fagykárt szenvedünk; ugyanakkor, ha túl magasan hagyjuk, akkor a hó súlyától a levelek "összefekszenek", így befüllednek és tavaszra már csak foltokat hagynak maguk után.


Gereblyézzük el a levágott füvet vagy sem?

A válasz nem, ha a levágott rész apró. Ezesetben kiváló minőségű, ráadásul teljesen ingyenes trágyához jutunk. Azonban, ha a levágott fűréteg túl vastag, akkor az talajtömörödéshez vezethet, ami gátolja a levegő talajközeli szabad áramlását, tehát már igen káros.


Öntözés

Öntözni nyilvánvalóan akkor kell, ha nincs elegendő természetes csapadék.
Hosszú, száraz időszakban gyepünket hetente 1-2 alkalommal alaposan öntözzük meg. Ha tudjuk, időzítsük a hajnali vagy kora reggeli órákra, ugyanis ilyenkor alacsonyabb a párolgás, tűző napon pedig könnyen kiéghet pázsitunk. A szakemberek 15-20 liter vizet javasolnak négyzetméterenként, amivel átvészelhetjük az ínséges időszakot.


Trágyázni vagy nem trágyázni: az itt a kérdés

Ha nem műtrágyázzuk a gyepet, akkor az sajnos előbb-utóbb meggyengül és ellepik mindenféle moha- és gazfélék. Célzott és tudatos trágyázással azonban ez elkerülhető. A pázsit alapvetően ugyanolyan növény, mint bármi más, a növekedéséhez három alapvető elemre van szüksége: nitrogénre, foszforra és káliumra. A különböző gyeptrágyák pedig csodálatos módon pont ezeket az elemeket tartalmazzák.


Próbálj meg lazítani

Az igazán profi fűnyírómester nem felejtkezik el a gyepszellőztetésről, gyeplazításról sem. A szellőztetést tavasszal (március-május), vagy ősszel (augusztus-szeptember) végezzük a fűnyírás után.
A helyes sorrend tehát: fűnyírás - gyepszellőztetés - trágyázás - öntözés.


Milyen fűnyírót válasszunk?

Alapvetően olyat, amit mi szeretnénk.
Ha környezetbarátként tekintünk magunkra, akkor válasszunk elektromos modellt. Ha keményvonalas rockerként mindenünk a benzingőz, akkor keressünk benzinmotoros gépet. Illetve, ha retro típusok vagyunk, akkor tegyük le voksunkat az újra divatba jövő klasszikus kézi fűnyíró mellett.