Kategóriák

A térkő tisztítása, karbantartása és a moha eltávolítása

Térkő karbantartási kisokos

terko tisztitas


Miután lerakattuk az általunk megálmodott térkövet, egy ideg csak nézegetjük, csodálgatjuk, ám előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor elkezd porosodni, koszolódni, helyenként – főként öntözőrendszer meglétekor – színeződni, mohásodni, sőt, még a gaz is kinő közötte.

Ezek a bosszantó „tünetek” sajnos előfordulnak bármilyen drága, minőségi terméket vásároltunk is, így hamar azon kapjuk magunkat, hogy háborgunk, nyugtalanok vagyunk, hiszen egy olyan költséges építési folyamattól, mint a térkövezés, hosszabb élettartamot vártunk.

Szerencsére vannak különböző megelőzési és karbantartási, valamint tisztítási technikák, amelyekkel sokáig élvezhetjük térkövünk pompáját.

A megelőzés első lépései - Válassz megfelelő térkövet!

valassz okosan terkovet

Mindenekelőtt érdemes átgondolni, hogy a házhoz illő dizájn (nem elhanyagolható) kritériuma mellett melyek azok a szempontok, amiket érdemes figyelembe vennünk térkő vásárlás előtt.

A térkő felületének durvasága

Lehetőleg olyan követ válassz, amelynek felülete se nem túl érdes, se nem túl sima. A sima télen nagyon csúszik, az érdes nehezen tisztítható.


A térkő színe

Itt is a középutat érdemes megtalálni. A túl sötét színeken sokkal jobban látszanak a por és különböző világos szennyeződések, a világosokon pedig a sötét szennyeződések okoznak problémát.
A színátmenetes termékek többsége tökéletes rejtőszínnek bizonyul (ilyenek például az őszilomb, őszilomb-mix, világosszürke-fekete összeállítású kövek stb.).


Rakatkép

Minél kisebb hézaggal rakható egy térkő, annál kevésbé valószínű, hogy a gaz, moha ki tud nőni közötte.


A fugahomok folyamatos pótlása

Sajnos nem elegendő közvetlenül a lerakás után kifugázni, ugyanis a folyamatos terhelés hatására a fugahomokot az ágyazó réteg elnyelheti. A résekbe újra és újra érdemes homokot söpörni egészen addig, míg az ágyazó réteg hézagjai feltöltődnek. Talán furcsán hangzik, de ez a folyamat akár 2-3 évet is igénybe vehet.


Figyelj az ültetésre

A burkolatunk mellé ültetett növények virágai, termései, lehulló levelei, a lecsorgó nedvek mind-mind foltosodást okozhatnak. Ültetéskor tehát figyelj arra, hogy ezeket a kellemetlen mellékhatásokat minimálisra csökkentsd.

Speciális igénybevétel esetén impregnálás


Klóros vizű medence mellett, vagy más, fokozottan maró hatású vegyszereknek kitett helyeken elkerülhetetlen az impregnálás. Léteznek már kifejezetten térkő impregnáló szerek, amelyek fokozzák a védelmet.

A térkő impregnálását a lerakás után, de még a hézagok töltése előtt kell elvégezni. Ezzel csökkenthető a mikroorganizmusok növekedésének a lehetősége, növelhető a térkő ellenállása és segít a szín megőrzésében is.

Fellelhetők speciálisan bizonyos szennyekre kifejlesztett szerek (moha eltávolító, mészkő- és cementfátyol eltávolító, rágógumi eltávolító stb.), de ezeket csak akkor használd, ha valóban nincs más megoldás, hiszen ezek mind nagyon erős vegyszerek, ezáltal károsíthatják a térkő színező anyagát, ha nem pontosan a leírtaknak megfelelően használod őket.

Megelőzés rendszeres tisztítási feladatokkal

rednszeres sepres

A klasszikus söprés és locsolás

Bármilyen alapvetőnek hangzik is, szép akkor marad a térkövünk, ha azt rendszeresen lesöpörjük, és legalább havonta egyszer lelocsoljuk (majd utána is söpörjük). Ezek nélkül a pórusokba lerakodó por meg fogja változtatni a színét, azaz fakulni fog.


A hézagokban kinőtt gazok eltávolítása

A legegyszerűbb, ha a kövek közti hézagokból előbújó gazokat rendszeresen kitéped. Ez a tanács banálisnak tűnhet, de tényleg érdemes legalább a rendszeres fűnyírás alkalmával végigszaladni rajta, mielőtt eldurvul a helyzet.

Évente egyszer, főleg komolyabb dudva mennyiség esetén, szükséged lehet gyomirtózásra is.

A vegyszeres permetezés hatásos, de mégiscsak környezetszennyező megoldás. A permetezést nagy körültekintéssel, szélcsendes időben kell végezni, hiszen amire rákerül, azt el is pusztítja. Ügyelj rá, hogy gyerekek semmiképp ne legyenek a közelben, sőt, érdemes órákig távol tartani őket, hiszen a felszívódás órákat vehet igénybe, így a kicsik a kezükkel még könnyedén felszedhetik és a szájukba vehetik a gyomírtó maradványait.

A moha eltávolítása


Sok helyen olvasni ecetes megoldásokról, vagy speciális térkő tisztító folyadékokról, de a legjobb módszer, ha géppel, vagyis magasnyomású mosóval esünk neki először a problémának. Erre viszonylag ritkán, 4-5 évente van szükség, így érdemes egyre beruháznunk.

Természetesen előfordulhat, hogy szükség van mohaeltávolító vegyszerekre, de ezek alkalmazása után érdemes újra nagynyomású mosóval letisztítani a területet.

Milyen magasnyomású mosót válassz?


Ha elkezdesz kutakodni az interneten, akkor azt láthatod, hogy nagyon széles termékpalettából válaszhatsz. Van hidegvizes, melegvizes, ipari, hobbi stb.
Először át kell gondolnod, hogy pontosan hányszor, milyen igénybevételnek teszed majd ki a gépedet.

Házkörüli, ritka munkákhoz bőven elegendő, ha egy hidegvizes, a mosószeres mosás miatt adagolós gép mellett határozod el magad.
Napi 1-2 óra használat mellett már érdemes eggyel komolyabb kategóriában gondolkodnod.
Ipari felhasználás esetén pedig válasszd a drága, de valóban erre tervezett eszközöket. Ezek a melegvizes mosók már nem csak hatékonyabbak, hanem gazdaságosabbak, erősebbek, könnyebben szállíthatók, és sokkal gyorsabb velük a munkavégzés is.

Bármilyen gép mellett döntesz, érdemes megfogadnod az alábbi, szakemberek által összeállított tanácsokat:

  • a szórófejet állítsd laposra
  • használd a térburkolattal körülbelül 45 fokos szöget bezárva
  • a magasságnál tartsd megközelítőleg az 50 centimétert
  • legfeljebb 150 bar nyomással dolgozz

Vegyi tisztítás – így szabadulj meg az olajfoltoktól

terko tisztitas_olajfolt


Ahogy fentebb is írtuk, léteznek speciális, kifejezetten az adott problémára kifejlesztett készítmények. Ilyen foltokat általában a motorolajok okoznak, de bármilyen más zsíros folyadék is galibával járhat.

Ilyen készítmények például a C300 térkő tisztító, vagy a HG olajfelszívó.

A legegyszerűbb, ha besétálsz a legközelebbi barkácsboltba (nem multiba, hanem egy igazi barkácsboltba) és az eladóktól kérsz az adott problémádra szert.

Természetesnek tűnő otthoni praktikák


Ha nem szeretnél több ezer, vagy akár több tízezer forintot speciális készítményekre költeni, akkor megpróbálkozhatsz otthon is megtalálható tisztítószerek és anyagok felhasználásával.

Ilyen például az ecet és víz 1:2-es arányú keveréke. Ez a módszer főként a rések tisztítására használható, ugyanakkor oda kell figyelned nehogy a környező növényekre is jusson, illetve a túlságosan sok ecet a térkő színvesztéséhez vezethet.

Sokan esküsznek még a só használatára (sima háztartási só), ugyanakkor ismeretes a só környezetromboló, növényekre való káros hatása.

A só és az ecet együttes alkalmazása ugyan eredményesebbnek tűnhet, de a már említett környezeti terhelés mellett bizony a térkövedet is tönkre teheted hosszú távon.

A jövő már itt van – kényelmes és környezetkímélő megoldások


Elektromos gyomírtó

Nem elég, hogy növénybarát, környezetkímélő, de még a derekad is hálás lesz. Kimondottan a szűk résekben növekvő gazok kiirtására szolgál.
A készülék tulajdonképpen nem más, mint egy hősugárzó, amely több száz (akár 650°C) Celsius fokkal és a speciális kialakításának köszönhetően célzottan csak az általad kívánt gazt égeti ki. Nem csak a növény levelét, hanem a gyökerét perzseli meg, így pár nap alatt „elteszi láb alól”.


Felület és fugatisztító gépek

Ezekhez a gépekhez általában több tisztítófej is kapható, így a durva kefével a kemény burkolatok, a puha kefével a műanyag vagy fa járólapok, a fugatisztítófejjel pedig kifejezetten a rések pucolását oldhatod meg.

Összegzés


Cikkünkben igyekeztünk összeszedni mindazon praktikákat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy térköved sokáig teljes pompájában tündököljön.

Már a térkő választás, a lerakás, a burkolat mellé ültetett növényekre való odafigyelés is sokat segít abban, hogy a későbbiekben könnyebb dolgod legyen.

Speciális igénybevétel esetén impregnálhatsz a biztos eredmény érdekében.

Általános használat esetén rengeteget tehetsz a rendszeres söpréssel, locsolással és a gazok folyamatos gyomlálásával.
Emellett természetesen előfordulhat, hogy gyomírtóhoz kell nyúlnod, de ezt nem szükséges csak viszonylag ritkán, maximum évente egyszer használnod.

A mohák eltávolításához léteznek ugyan speciális szerek, de minden valószínűséggel elegendő egy megfelelő magasnyomású mosó használata.
Speciális szennyeződésekre (pl. olajfolt) léteznek kifejezetten ezekre kifejlesztett szerek.

Bemutattunk két, természetesnek ható, ugyanakkor veszélyes otthoni praktikát, végül pedig ismertettünk két, valóban környezetkímélő és kényelmes megoldást is.

Véleményünk szerint gondos tervezéssel, folyamatos és rendszeres odafigyeléssel elkerülhetők a környezetromboló és vegyszeres megoldások úgy, hogy közben az általunk szeretett térkövünk is sokáig örömöt szolgáltat számunkra.

Összességében tehát: tervezés – söprés – locsolás – gazolás – magasnyomású mosás és minden rendben lesz.


Forrás: balkonada.cafeblog.hu, koviko.hu, elegansotthon.hu, homeinfo.hu