Kategóriák

8 érdekesség a láncfűrészről, amiről magad sem tudtad, hogy szeretnéd tudni

Érdekességek a láncfűrészről


1, Az első láncfűrészt egy német orvos találta fel és szülés elősegítésére használták




De most tényleg. Mielőtt elképzelnél valami nagyon durva, horrorfilmbe illő jelenetet, tegyük azért kontextusba. Abban az időben (18. század) az orvosok gyakran eltávolítottak csontot és porcot a szülési csatornából annak érdekében, hogy kibővítsék a bonyolult szülések során. Eredetileg kézzel, egy kis fűrésszel végezték a beavatkozást, ami az anyák számára rendkívűl fájdalmos volt.
A megoldás 1830-ban érkezett Bernard Heine által. Nagyjából úgy festett, mint egy konyhai kés, amelyen egy forgó lánc szerepelt.
Nem biztos, hogy a fájdalmat enyhítette, de legalább gyorsította a folyamatot.


2, Egy átlagos láncfűrész okozta sérülés 110 öltést igényel




Ez egy érdekes adat, amely a Davis-Garvin biztosításokkal foglalkozó ügynökség által készített tanulmányból derül ki 1989-ből.
Emellett azt is megtudhatjuk, hogy egy ilyen sérülésre fordított átlagos egészségügyi költség 5600 dollár volt (1989-ben!), mai árfolyamon számolva körülbelül 1.680.000 Ft, de nyilván a költségek azóta a többszörösei lehetnek ennek.


3, A világ legnagyobb láncfűrésze 6.98 méter hosszú és 1.83 méter magas




A láncfűrészek szerete egészen extrém magasságokba rúghat. Ezt is egy világrekord megdöntésére készítették. A "Big Gus" névre keresztelt gépet 1996-ban a Moran Iron Works Inc. gyártotta Michigan-ben.
Gyakorlati haszna természetesen nincs, de valóban működik és még mindig tartja a rekordot.


4, Vannak még egészen őrölt világrekordok, amelyeket láncfűrésszel tartanak

Íme néhány példa:


Zsonglőrködés láncfűrésszel:

A legtöbb egy perc alatt szájban (bekötött szemmel) láncfűrésszel elvágott alma rekordja:

Láncfűrész egyensúlyozás állal:


Szükségtelen mondani, hogy ezek a mutatványok mennyire veszélyesek, így semmilyen körülmények között nem ajánlott otthon kipróbálni.


5, A világ legerősebb egy felhasználó által kezelhető láncfűrésze 121,6 cm3-es motorral rendelkezik

Összehasonlításként, a kis zümmögő robogók az utakon 50cm3-el szaladgálnak.

6, A modern láncfűrészt 1929-ben alkották meg




Már megint a németek. Andreas Stihl szabadalmaztatta az első gázmotoros láncfűrészt. Akkoriban egyszerűen favágó gépnek nevezték, ez volt az első kézi, teljesen motorizált láncfűrész, amelyet favágásra terveztek.
A világhírű Stihl láncfűrészgyártó cég a mai napig az ő nevét viseli.


7, Vannak olyan láncfűrészek, amelyek betont, téglát és követ is tudnak vágni

Kinézetük nagyon hasonlít az általad elképzelt láncfűrészhez, azonban van néhány kulcsfontosságú különbség. Mindenekelőtt a láncot gyémánt szemcsék veszik körbe. Ez teszi lehetővé számukra, hogy ilyen kemény anyagba is bele tudjanak vágni anélkül, hogy veszítenének élessségükből.
Másik fontos dolog, hogy kenőanyagként nem olajat, hanem vizet használnak. A víz a vezető hűtésére is szolgál, a folyamatos vízáram alacsony hőmérsékleten tartja a láncot és a láncvezetőt, illetve eltávolítja a folyamat során keletkező szemcséket.
Energiaforrásként hidraulikus energiát vagy gázt használnak. Leggyakrabban építkezéseken használják, de kőfaragók, sőt, még a tűzoltők is előszerettel használják.
Nem hiszed? Nézd meg a saját szemeddel:


8, Egy átlagos láncfűrész óránként 100 km-rel pörög

Persze ez csak átlag, vannak gyorsabb és lassabb gépek is, de az embernek mégiscsak jólesik ilyen adatokat is látni. :)