Otthonfelújítási támogatás


Az alábbi oldalon igyekszünk összeszedni minden olyan hasznos információt, amely segíthet neked abban, hogy belevágj a 2024. július 1-jén indult Otthonfelújítási támogatásba. 

Reméljük segítségedre tudunk lenni, illetve várunk Nyíregyházán található tüzépünkön, ahol igyekszünk minél jobb árajánlattal támogatni a beruházásodat.

  • otthonfelujitasi fo kep

Röviden összefoglalva - 10 pontban a lényeg


1. Az otthonfelújítási támogatás maximum 7 millió forintig igényelhető.

2. A támogatás mértéke a költségvetés maximum 85,7%-a lehet.

3. Legalább 30%-os energiamegtakarítást kell elérni.

4. Csak egyszer vehető igénybe ingatlanonként és személyként.

5. Az igénylőnek adótartozásmentesnek kell lennie.

6. Az energetikai tanúsítványokkal kell igazolni az energiamegtakarítást.

7. Az igényléshez szükséges dokumentumok: személyi igazolvány, lakcímkártya, jövedelemigazolás.

8. A támogatás felhasználható szigetelésre, nyílászáró cserére, fűtés és melegvíz-rendszer korszerűsítésére.

9. A kivitelezés költségeit számlákkal kell igazolni.

10. Az igénylés sikeressége a benyújtás sorrendjében történik.


+ 7 módosítás, ami a legtöbbeket érint

1. A futamidő a korábban tervezett 8 évről a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 évre emelkedett. A havi törlesztőrészlet így az előzőleg kalkulált 25-36 ezer forinttal szemben 14-25 ezer forint lehet, e többletkiadás tehát még nagyobb arányban, akár teljes egészében is megtérülhet a családok rezsijének csökkenésében.

2. Bekerült a támogatható tevékenységek közé a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése.

3. Új, korszerű, műanyag szerkezetű nyílászáró mellett a fa szerkezetű nyílászárók beszerelése is támogatott.

4. Az EPS hőszigetelés mellett a kőzetgyapot hőszigetelés is a támogatott építési anyagok közé került.

5. A saját forrásba beszámíthatóvá vált a lakástakarékpénztári megtakarítás.

6. A 30 százalékos energia-megtakarítás elérése érdekében az elszámolható saját forráson felül további el nem számolható egyéb forrás is felhasználható az ingatlan korszerűsítéshez.

7. A családok számára kedvezően módosult a vissza nem térítendő támogatás arányának megállapításához kapcsolódó jövedelemszámítás módja is. A jövedelmi szint meghatározása során figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket.

Részletes tájékoztató

Az 1990. december 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy-és többlakásos családi házak energetikai korszerűsítésére igényelhető otthonfelújítási támogatás július 1-től vált elérhetővé. Alapfeltétele, hogy a kiinduló állapothoz képest legalább 30 százalékos mértékű fajlagos primer energiafogyasztás csökkenést eredményezzen az elvégzett beruházás.
 

Alapvető tudnivalók


Keretösszeg: Összesen 108 milliárd forint (vissza nem térítendő támogatás + kamatmentes hitel).
Cél: családi házak energiahatékonyságának javítása.
Az 1990 végéig épült ingatlanok energetikai korszerűsítését akár 6 millió forint állami hozzájárulás segítheti. 
  • otthonfelújítás 2024 tablazat
  • otthonfelújítás 2024 terkep
A pályázat az életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakra vehető igénybe. A követelmények közül kikerült a vezetékes földgázhálózatra kötöttség feltétele. Az alábbi beavatkozásokhoz vagy tetszőleges kombinációjukhoz nyerhető el: épület külső határoló elemeinek hőszigetelése; nyílászárócsere; használati melegvíz-rendszer korszerűsítése; fűtésrendszer korszerűsítése magas hatásfokú gázkazánnal; a hozzátartozó kéménybéléssel és a kapcsolódó hőleadókkal. 
Elvárás, hogy a beruházások révén épületenként legalább 30%-os energiamegtakarítás valósuljon meg.
A támogatást az MFB Bank Pont Plusz hálózatban lehet igényelni.

Mekkora támogatási összeget igényelhetsz?


A beruházás költségvetésének maximuma 7 millió Ft, amelynek a teljes otthonfelújítási támogatás az önrész mellett legfeljebb a 85,7%-át teheti ki. Ez a minimum 2,5 és maximum 6 millió Ft támogatási összeg változó arányban áll egy kamatmentes hitelből, illetve vissza nem térítendő támogatásból.
 
Példák
 
 • 7 milliós költségvetésnél tehát 1 millió Ft önrésszel és 6 millió Ft támogatással számolhatunk (a 6 milliós támogatás vissza nem térítendő támogatásból és kamatmentes hitelből áll). 
 • 5 millió Ft esetén 715.000 forint önrésszel és 4.285.000 Ft támogatással számolhatunk (a 4,285 milliós támogatás vissza nem térítendő támogatásból és kamatmentes hitelből áll).
 • 3 millió-nál 429.000 forint önrésszel és 2.571.000 Ft támogatással számolhatunk (a 2,571 milliós támogatás vissza nem térítendő támogatásból és kamatmentes hitelből áll).

Jogosult vagy rá? Kik igényelhetik a támogatást?


 • Cselekvőképes, nagykorú természetes személyek.
 • Magyar állampolgárok, vagy hazánkban legalább egy éve lakó-, illetve tartózkodási hellyel rendelkező EGT tagállam állampolgárai.
 • Rendelkezik magyar adóazonosító jellel.
 • A szóban forgó ingatlanban tulajdonos, vagy annak holtig tartó haszonélvezője, és minimum 2024. május 1. óta azt életvitelszerűen lakja.
 • 75. életévét nem tölti be a kölcsön lejártáig. Ha így volna, a sikeres igényléshez szükséges egy adóstárs bevonása, aki megfelel ennek a követelménynek és jövedelme elbírja a kölcsön törlesztését.
 • Eleget tesz az adósságfék szabályának: a 600.000 Ft-nál kevesebbet keresők fizetésük legfeljebb 50%-át, az ezt meghaladó bevételűek legfeljebb 50%-át fordíthatják törlesztésre.
 • Nincs a bruttó minimálbért meghaladó köz-, vagy adótartozása.
 • Nincs 60 napnál régebbi, a bruttó minimálbért meghaladó közüzemi számlatartozása sem.
 • Sem ő, sem adóstársa nem szerepel elmaradással a KHR-ben, a listában velük szemben veszteségleírással rendezett elmaradás sem szerepel.

Meddig igényelheted a támogatást?


A kérelmeket 2025 év végéig kell benyújtani, a hozzátartozó kölcsönszerződéseket pedig 2026. április 30-ig lehet megkötni, ám nem érdemes sokáig várni, hiszen a beérkezett pályázatokat érkezési sorrendben bírálják el, és a 108 milliárdos keretösszegig nyújtják.
 
 
 

Hogyan veheted igénybe az Otthonfelújítási támogatást?

  • otthonfelújítás 2024 folyamat
 • Jelentkezés az MFB pontokon
  A kész költségvetési tervvel kereshetőek fel az MFB pontok: az OTP-, Gárnit-, MBH bank 266 fiókjából egyet kell felkeresni.
 • Igénylés leadás
  A kérelem anyagát sikeres elbírálás után ugyancsak az MFB pontokon lehet majd benyújtani.
 • Banki folyósítás
  Sikeres igénylés esetén a kölcsönző bank folyósítja a teljes hitelösszeget, mely a beruházás költségvetésétől függően 2,5-6 millió Ft.
 • Energetikai tanúsítvány
  A hiteles energetikai tanúsítvány igazolja az ingatlan beruházást megelőző energetikai állapotát.
 • Kivitelezés 2-2,5 éven belül
  A munkálatokat a kölcsönhöz kapcsolódó rendelkezésre tartási időszakon belül kell elvégezni, melynek időszaka 24 hónap, ez egyszeri alkalommal további 6 hónappal hosszabbítható meg.
 • Energetikai tanúsítvány
  A hiteles energetikai tanúsítvány bizonyítja a beruházással elért energetikai javulást.
 • Állami támogatás folyósítása
  A vissza nem térítendő támogatás mértékét a járás átlagkeresete, illetve az igénylő jövedelme határozza meg és a kiutalt összeg közvetlenül a folyósított hitel tőketartozását fogja csökkenteni.
 • Hiteltörlesztés
  A beruházást követő 3 hónapos türelmi idő után kell megkezdeni a havi törlesztést.

Hány alkalommal veheted igénybe a támogatást?


Röviden: egyszer. Hosszabban: ugyanarra az ingatlanra csakis egyszer veheted fel a támogatást, ahogy adott magánszemély is csak egyetlenegyszer élhet vele. Igaz ez akkor is, ha életvitelszerűen többen lakják az ingatlant, akkor is, ha többlakásos vagy többgenerációs családi házról van szó, vagy ha az igénylő egynél több házban rendelkezik tulajdoni joggal.

Milyen ingatlanra igényelheted a támogatást?


 • 1990 december 31. előtt, Magyarországon épült.
 • Az igénylő életvitelszerűen lakja legkésőbb 2024 május 1 óta.
 • A földhivatali ingatlan-nyilvántartásában belterületi-, külterületi-, zártkerti lakóházként, szabadon álló családi házként, sorházi családi házként, ikerházként van bejegyezve.
 • Kizárólag lakáscélú energiafelhasználás valósul meg benne.
 • Címén tényleges vállalkozási-, avagy gazdálkodási tevékenységet csak akkor végezhetnek, ha a vállalkozáshoz szükséges energiafelhasználást külön mérőórák és közüzemi számlák követik. Székhelycímként való szerepeltetése nem befolyásolja az igénylés elbírálását. 

Mitől függ, hogy mekkora vissza nem térítendő támogatást igényelhetsz?


Elsődlegesen a régió fejlettsége szabja meg a hitel és a támogatás arányát.
Ezen belül a legalacsonyabb jövedelműek jogosultak a legkedvezőbb, és a legmagasabb keresetűek a legkedvezőtlenebb arányban a hitel és támogatás kombinációjára. 
 
A járások átlagjövedelme után tehát az igénylő és esetlegesen bejegyzett élettársának, házastársának jövedelme a legmeghatározóbbak: ahol a kettőjük havi keresete nem éri el a 399.840 Ft-ot, ott kedvezőbb, ám ahol meghaladja a 742.560 Ft-ot is, ott kedvezőtlenebb arány érvényesül.
 
Mindemellett a megvalósult energiamegtakarítás mértéke is befolyásoló. A szükséges 30%-os javuláson túl esetlegesen elért 40%-os javulás további 5%-ban növeli a vissza nem térítendő támogatás mértékét a hitel kárára.

Mik a kamatmentes hitel részletei?


A hitel teljességgel kamatmentes, és szerepeltetni kell benne adóstársként az igénylő esetleges házas-, illetve élettársát is – kivéve, ha megfelelő tartalmú vagyonmegosztó szerződéssel rendelkeznek.
 
Sikeres igénylés esetén a szerződött bank azonnal folyósítja az összeget. A kölcsön rendelkezésre tartási ideje alatt kell befejezni a tervezett kivitelezést, ez a 2 év egyetlen alkalommal, legfeljebb 6 hónappal módosítható. Ezt a 2-2,5 évet 3 hónap türelmi idő követ, ezután szükséges megkezdeni a törlesztést. 
 
Az előtörlesztés díjmentes, ám csak onnantól lehetséges, hogy a második energetikai tanúsítvánnyal igazoltad a a 30%-os energetikai javulást. A hitel továbbá nem minősül jelzálogkölcsönnek, nem szükséges az igénybevételéhez ingatlanfedezetre, ahogy a felújított épületre sem jegyeznek be jelzálogot. Ám a támogatásban részesülő ingatlant addig nem értékesítheted, amíg vissza nem fizetted a teljes hitelt.

Milyen igényeknek kell megfelelned a kivitelezéssel kapcsolatban?


 • Az anyagdíjról úgy, mint a munkadíjról számlát kell benyújtanod, így a saját kezűleg végzett munkát nem fogod tudni elszámolni.
 • Az igénylő nem lehet azonos a számlát kiállító vállalkozóval, illetve annak közeli hozzátartozója vagy élettársa sem lehet. 
 • Amennyiben a kivitelező egy gazdálkodó szervezet, az igénylő vagy közeli hozzátartozója nem lehet annak alkalmazottja, vezető tisztségviselője, tulajdonosa vagy alapítója.

Milyen felújítással kapcsolatos tevékenységekre igényelheted a támogatást?


Általánosságban négy féle beruházásban hasznosíthatod:
 
 • épület külső szigetelése
 • épület külső nyílászáróinak cseréje
 • fűtési rendszer korszerűsítése
 • melegvíz-rendszer korszerűsítése
 
Emellett a tervezéssel és előkészítéssel kapcsolatos kiadásokat is megfinanszírozhatod belőle, de ezek összege nem lehet magasabb a költségvetésed 5%-ánál: 7 milliós felújítás esetén tehát 350 ezer Ft-nál. Ide tartoznak továbbá az engedélyezési dokumentumok és az előzetes tanulmányok elkészíttetése is: a tulajdoni lappal kapcsolatos, a statikai szakvéleményhez fűződő, illetve a közjegyzői tevékenységet magába foglaló tervezői, eljárási költségek, és ezen kívül a szakértői kiadások, és a hiteles energetikai tanúsítvány is.

Melyek az igénylés elbírálásához szükséges dokumentumok és nyilatkozatok, amelyeket be kell nyújtanod?


 • Érvényes személyi igazolvány és lakcímkártya, ahol a lakcímkártyán szereplő lakó-, illetve tartózkodási hely címe megegyezik a korszerűsítendő ingatlan címével
 • Munkáltatói jövedelemigazolás (általában a bankok 30 napnál nem régebbit fogadnak csak el)
 • Tulajdoni lap, amiből egyértelműen megállapítható, hogy a lakóingatlan típus illetve az építés éve, ezek hiányában használatbavételi engedély és térképmásolat
 • Igazolás, hogy az igénylőnek nincs adótartozása
 • Tulajdonos(ok) hozzájárulása, amennyiben több tulajdonos van, vagy az igénylő haszonélvező
 • Energetikai tanúsítvány

Hogyan ellenőrzik a támogatás jogszerű igénybevételét?


A beruházással az ingatlanon elért legalább 30%-os energetikai javulást egy második energetikai tanúsítvány benyújtásával, az elszámolni kívánt költségeket pedig számlákkal kell igazolnod. Ez az előfeltétele annak, hogy az államkincstár folyósítsa a felújítás után a vissza nem térítendő állami támogatást, amely közvetlenül a hitel tőketartozását csökkenti.
 
Ennek hiányában a hitelügylet szabálytalanná válik és teljes hitelösszeget kell visszafizetned. Ebben az esetben nem csupán az államilag támogatott kamatmentességtől esel el. A tőketartozáson túl a kölcsönszerződés szerinti ügyleti-, esetleges késedelmi kamattal, illetve a szabálytalanságért kirótt ügyleti-, és esetleges késedelmi kamattal is számolnod kell.